ناظر معمار، مهندسی است که در زمینه نظارت بر پروژههای ساختمانی فعالیت میکند. وظایف ناظر معمار شامل کنترل اجرای پروژه با توجه بهنقشههای مصوب معماری، کنترل رعایت مقررات ملی ساختمان، گزارش دادن از مغایرتها به ناظر هماهنگ کننده، مرجع صدور پروانه و سازماننظام مهندسی و بررسی درختان موجود در پروژه میباشد.
شرح وظایف مهندس ناظر معماری شامل موارد زیر میشود¹:
اجرای ساختمان را با نقشههای مصوب معماری انطباق داده و همچنین عملیات اجرایی را با توجه به مقررات ملی ساختمان کنترل نماید ومغایرت ها را به ناظر هماهنگ کننده، مرجع صدور پروانه و سازمان نظام مهندسی گزارش دهد.
- در پروژههای 4 ناظره، شرح خدمات نظارت معماری را در سه مرحله میتوان دستهبندی کرد که به اختصار به شرح آن میپردازیم:
1. قبل از عملیات اجرایی ساختمان
2. در حین عملیات اجرایی ساختمان
3. پس از اتمام عملیات اجرایی ساختمان
در مرحله اول، مهندس ناظر باید با اطلاع یافتن از کار ارجاع شده به خود، پس از مراجعه به کارتابل خود و مشاهده مشخصات ملک و دریافتاطلاعات مالک، اقدامات اولیه را انجام دهد. در این مرحله، مهندس ناظر باید:
- تماس با مالک و ناظر هماهنگ کننده و ملاقات با آنها در محل پروژه.
- ارزیابی محل پروژه.
- تایید کار ارجاع شده در صورت تمایل.
در مرحله دوم، مهندس ناظر باید:
- کلیه مهندسان ناظر هر پروژه از جمله ناظر معماری موظفند هماهنگی لازم را با مهندس ناظر هماهنگ کننده در تمام امور به طور مستمر بهعمل آورند و با اطلاع وی با سایر ناظران همفکری، مذاکره، همکاری و ارتباط پیوسته داشته باشند.
- دریافت یک نسخه اصل از نقشههای معماری ممهور به مهر طراح و دفتر خدمات الکترونیک، از ناظر هماهنگ کننده/مالک/سازنده/مجری پروژهالزامی است.
-
ناظر معماری باید قبل از شروع عملیات اجرایی به اتفاق سایر ناظرین از محل پروژه بازدید کند و علاوه بر موارد کلی (بررسی موقعیت ملک،همجواری ها، تاسیسات ملک و تاسیسات شهری مجاور و…به اتفاق سایر مهندسین) به بررسی موارد تخصصی معماری از جمله پیاده کردنمحل دقیق ملک بر روی زمین، شیب های طولی و عرضی زمین و در نهایت تأیید تطابق مشخصات زمین با نقشه موجود و پروانه ساختمان. باتوجه به اینکه در حال حاضر مهندس ناظر نقشه بردار، برای پروژه های شهر تهران ارجاع داده نمی شود و مسئولیت آن بر عهده مهندس معمارمی باشد بنابراین توصیه می شود مهندس معمار جهت دقت بیشتر از مالک/سازنده/مجری درخواست نماید از مهندس نقشه بردار صاحبصلاحیت در موارد لزوم استفاده کند.
چک لیست ها برای مهندس ناظر و مجری عمران، معماری و یا تاسیسات بسیار کاربردی و ضروری میباشد. چک لیست نظارت و اجرایساختمان فرم ها و چک لیست ها یکی از ابزارهای مهم برای مهندسین ناظر، طراح و مجری جهت مدیریت، کنترل و مستندسازی محسوبمیگردد. این چک لیست شامل 105 مورد از نکات شاخص جهت بررسی مهندسین ناظر معماری در قالب 14 دسته بندی کلی و با قید مرحلهساختمانی جهت کنترل می باشد.
نظرات کاربران
تعداد نظرات : 1
پیام شما با موفقیت ارسال گردید . پس از تایید مدریت نمایش داده خواهد شد
محمد
4/5/2024 10:03:47 AMناظران معمار برای داشتن یه گزارش خوب و کامل ، از سایت https://nazer.app دیدن کنند. این سایت یه نرم افزار داره که به ناظران برای تهیه گزارش کمک میکنه.