در سالهای اخیر کوچ افراد از روستاها به شهرها و از شهرستانها به پایتخت، تأثیر زیادی بر روند زندگی مردم در کلانشهرها گذاشته است که یکی از مهمترین آنها اثری است که بر ساختمانسازی در شهرهای بزرگ از جمله تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... گذاشته است. یکی از این تأثیرات گرایش زیاد ساختمان سازان به بلندمرتبه سازی و ساخت ساختمانهای بلند است.
تعاریف مختلفی برای بلندمرتبهها، برجها، ساختمانهای بلند و بسیاری از نامهای دیگری که بر این سبک ساختمانها گذاشته میشود وجود دارد؛ اما طبق تعاریف مبحث چهارم، به ساختمانهای بیش از 23متر ارتفاع ساختمانهای بلند گفته میشود.
شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه ۲۴ خرداد ۱۴۰۰ پیرو مصوبه کمیسیون ماده ۵ شهر تهران مکانیابی و ضوابط و مقررات ساخت بناهای بلند مرتبه در محدوده شهر تهران را چنین تعریف میکند: با هدف کنترل ساخت و سازها، کنترل گسترش افقی شهر، بهرهوری بهینه از زمین، ایجاد ارزش افزوده در بافتهای ناکارآمد، امکان حفظ باغات و فضای سبز شهری، جلوگیری از پراکندهسازی بلند مرتبه در سطح شهر و هدایت آن به محورها و پهنههای مناسب بلندمرتبه و با رویکرد برنامهریزی در شهر و بر اساس «ضوابط عام استقرار ساختمانهای بلند در شهرهای ایران» مصوبه آذر ماه ۱۳۹۹ شورای عالی بررسی و ضوابط مصوب کمیسیون ماده ۵ در قالب دو سند شامل:
الف: نقشه پهنهها و محورهای مجاز برای استقرار ساختمانهای بلند
ب: ضوابط و مقررات احداث بنا در پهنهها و محورهای مجاز
لیکن به طور کلی بلند مرتبه سازی در ایران طبق سیسات گذاری های کلان صورت گرفته اگر دوشرط فوق را نیز دارا باشد نیازمند دادن طرح توجیهی به شهرداری و بررسی آن در کمیسیون ماده 5 است. که این امر به دلیل اینکه پرونده را از حالت معین خارج کرده و به نظرات کمیسیون و شهرداری وابسته میگرداند، بروز فساد مالی و اداری را مستعد میگرداند.
مقررات خاص ساختمانهای بلند (گروه 8)
براساس ضوابط مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان موارد زیر باید در هنگام ساخت ساختمانهاي بلند رعایت شوند. ساختمانهای بلند طبق مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان و گروهبندی ساختمانها از نظر تعداد طبقات و نحوهی قرارگیری بر روی زمین، جزء گروه 8 قرار دارند.
ضوابط ذکر شده در مبحث4 به شرح زیر میباشند:
باتوجه به حجم و تعداد واحدهای این ساختمانها، تعداد افراد ساکن در آن نیز بیش از ساختمانهای عرف در جامعه است. به همین دلیل ساختمان سازان باید به مقررات ساختمانهای بلند بسیار پایبند باشند و به صورت دقیق آنها را مورد مطالعه قرار دهند. همچنین مهندسین طراحیهای خود را طبق این ضوابط انجام دهند تا در صورت وقوع حوادثی چون زلزله، آتش سوزی و... کمترین خسارت وارد شود.
مهندسان شهر
نظرات کاربران
تعداد نظرات : 0
پیام شما با موفقیت ارسال گردید . پس از تایید مدریت نمایش داده خواهد شد