تفاوت بالکن با تراس چیست؟

تفاوت بالکن با تراس چیست؟

تفاوت بالکن با تراس چیست؟

بالکن

بالکن از الحاقات آپارتمان‌ها محسوب می‌شود که مساحت آن در مساحت آپارتمان و بنا محاسبه می‌گردد. بالکن‌ها فضاهایی مسقف هستند که حداقل یک طرف آن رو به فضای بیرونی دارند، گاهی بالکن‌ها دو طرف و گاهی سه طرفِ بازِ رو به فضایِ مجاور دارند.

تراس

به فضایی بدون سقف که به بنا متصل است، تراس می گویند. با توجه به اینکه تراس از اجزای یک ساختمان محسوب می شود، اما مساحتش در بنا به حساب نمی آید و فضایی مشاع است. تراس‌ها به‌طور معمول دارای عرض کم در حدود یک متر و طول بیشتری دارند؛ اما این اصل کلی و ثابتی نیست و می توان تراس ها را به ابعاد و اشکال خاص دیگری نیز دید.

تفاوت بالکن و تراس

بعضی از افراد بالکن و تراس را یکی میدانند و معتقدند که تفاوتی با هم ندارند؛ اما بد نیست بدانید بالکن و تراس تفاوت هایی با هم دارند که در ادامه مشاهده می‌کنید.

معادل فارسی کلمه تراس در زبان فارسی بهار خواب است. اما از دیدگاه معماری تراس به فضای الحاق شده به آپارتمان گفته می‌شود غیر مسقف است و جز مشاعات محسوب می‌شود. به فضایی غیر مسقف و بدون سقف در معماری گفته می‌شود که مساحت ان ربطی به مساحت آپارتمان ندارد. تراس‌ها برای اوقات فراغت و استراحت بسیار مناسب هستند.

معادل فارسی کلمه‌ی بالکن در زبان فارسی ایوانک است. اما اگر از دید معماری بخواهیم به آن نگاه کنیم بالکن از الحاقات آپارتمان‌ها محسوب می‌شود. بالکن، بخشی از یک ساختمان است که معمولاً از دیوارهای ساختمان دارای بیرون زدگی است. بالکن‌ها فضاهایی مسقف هستند که حداقل یک طرف آن رو به فضای بیرونی دارند، گاهی بالکن‌ها دوطرف و گاهی سه طرف باز رو به فضای مجاور دارند. در این فضا قسمت‌های بسته فضا شامل نیم دیوار، نرده و یا ترکیب این دو با دیوار است.

بالکن مکانی مسقف می‌باشد و تراس مکانی غیر مسقف است. در حالت کلی تراس جز مشاعات بنا حساب می‌شود، ولی بالکن همواره جز مساحت آپارتمان به حساب می‌آید.

مثلاً آپارتمانی به مساحت ۸۰ متر مربع با انضمام تراسی به مساحت ۵ متر مربع اما در خصوص بالکن گفته می‌شود مثلاْ آپارتمانی به مساحت ۹۵ متر که ۴ متر مربع آن بالکن است.

 

بررسی ایوان درکنار تفاوت تراس و بالکن

در ادامه تفاوت تراس و بالکن به بررسی ایوان می‌پردازیم. ایوان به محلی که در بخش بیرونی ساختمان‌های مسکونی ساخته می‌شود. در آپارتمان معمولاْ با ایوان برخورد نمی‌کنیم مگر در خانه‌های ویلایی و... ایوان یکی از اجزای مهم در معماری سنتی هست که ریشه آن به دوره اشکانیان بر می‌گردد. ایوان‌های سراسری قدمتی بیشتر از اشکانیان دارند و سبک معماری پارتیان چنین بوده است..

ایوان فضایی است میان، بین بیرون و درون. فضایی است که بخاطر ارتفاع آن از زمین گرد و غبار مناطق کویری به داخل خانه راه پیدا نکند. به‌طور کلی ایوان فضاهای مسکونی را بالاتر از فضای بیرونی قرار می‌دهد که اگر انسان نشسته در ایوان و فضای داخل باشد بتواند به حیاط مسلط شود و گل و گیاهان و حوض و آب را مشاهده کند. تزئینات زیبای ایوان‌ها علاوه بر حس زیبایی، حس استواری و صلابت را هم به همراه می‌آورد چراکه این طرح و نقش‌های زیبا، باید سال‌ها پایدار بماند.



 

نحوه محاسبه زیر بنا بالکن و تراس

ایوان و بالکن در محاسبه سطح زیر بنا در صورتی که از یک طرف بسته باشد ۲/۱ مساحت آن و چناچه بسته باشد ۳/۲ مساحت و چناچه کلیه جهات آن به وسیله دیواره شیشه‌ای یا یا شبکه مسدود شده باشد تمام سطح آن جز سطح زیربنا محسوب می‌شود.

 

شیشه بالکنی یا بالکن شیشه‌ای

بالکن شیشه‌ای، شیشه‌ای کردن بالکن، بستن بالکن، پوشاندن بالکن با شیشه، بالکن، شیشه بالکن، بالکن شیشه‌ای تاشو و ....

اخیراً اصطلاحات زیادی است که در حوزه تراس و بالکن مورد اسفاده قرار می‌گیرد. سیستم‌های بالکن شیشه‌ای عمدتاً با حرکت شیشه در ریل‌های آلومینیومی کار می کند و همه پنجره‌ها در گوشه مناسبی از بالکن جمع میشود. امروزه با در نظر گرفتن اینکه زندگی شهری به طور خسته کننده و استرس آور است، در گذشته بالکن‌ها را با PVC یا هرگونه ملزمه‌ای همچون آلومینیوم می‌پوشاندند و آن را کاملاً به یک محیط بسته تبدیل می‌کردند.

بالکن‌هایی که به این شکل پوشانده می‌شدند دیگر کاربری بالکن را نداشته و همچون دیگر فضاها و اتاق‌های خانه می‌شدند. بابه روی کار آمدن بالکن‌های شیشه‌ای، این وضعیت از میان برچیده شده. بالکن‌هایی که به مردم فضای راحی در خانه‌یشان می‌دهند، اهمیت بیشتری پیدا می‌کنند.

 

مصوبه کمیسیون ماده پنج در رابطه با احداث بالکن

§         در گذرهای کمتر از ۱۰ متر ممنوع است.

§         گذرهای با عرض ۱۰ الی ۱۲ متر مالکان ساختمان‌ها می‌توانند از طبقه دوم روی پیلوت ۸۰ سنتی متر

§         گذرهای با عرض ۱۲ ال ۲۰ متر مالکان ساختمان‌ها می‌توانند از طبقه دوم روی پیلوت ۱۰۰ سانتی متر

§         گذرهای با عرض ۲۰ متر مالکان ساختمان‌ها می‌توانند از طبقه دوم روی پیلوت ۱۲۰ سانتی متر

 

جریمه احداث بالکن مغایر پروانه

براساس تبصره ۴ ماده ۱۰۰ چناچه بدون پروانه ساختمان بنا شود به میزان یک دهم ارزش معاملاتی ساختمان و به خاطر تراکم مازاد نیز یک دوم تا سه برابر ارزش معاملاتی ساختمان جریمه خواهد شد. در حال حاضر در کمیسیون ماده ۱۰۰ چناچه مالک بدون مجوز یا برخلاف پروانه بالکن با مشخصات اعلام شده احداث نماید جریمه یا رأی تخریب صادر میشود. عوارض پیش آمدگی بالکن جزو عوارض صدور پروانه ساختمانی میباشد.

 

بندهای دستورالعمل تفکیک آپارتمان تراس و بالکن بند ۱۸- غیر مشاعات

بالکن غیر مسقف (تراس یا ایوان) که در فضای حیاط و یا شارع پیشرفتگی دارد اعم از این که در گواهی پایان کار هم منظور شده یا نشده باشد و راه دسترسی به آن برای سایر طبقات وجود ندارد و عرفاْ هم جزء بنا است متعلق به آپارتمانی است که به آن متصل و دارای دسترسی است لکن نیاز به ذکر حدود در صورت مجلس تفکیکی ندارد و  باید بعد از تعریف آپارتمان جمله به انضمام تراس یا بالکن غیر مسقف به مساحت .... متر مربع قید گردد.

 

 

بند ۱۹ مشاعات

تراس‌هایی که راه عبور جداگانه دارد و سقف بام طبقه زیرین است و تاسیسات روی آن نصب است طبق گواهی پایان کار با مساحت در قسمت مشاعات ذکر شود.

 

بند ۲۰

قسمت‌هایی که برای استفاده اختصاصی تشخیص داده نشده و یا دراسناد مالکیت ملک اختصاصی یک یا چند نفر از مالکین تلقی نشده از قسمت‌های مشترک محسوب می شود مگر آن که تعلق آن به قسمت معینی بر طبق عرف و عادات محل مورد تردید نباشد بنا براین می‌توان حق استفاده از کف تراسی که سقف بام طبقه زیرین و متصل به طبقه فوقانی و راه دسترسی آن از طبقه مزبور است و فاقد نصب تاسیسات از قبیل کولر یا لوله بخاری و غیره میباشد و سایر مالکین آپارتمان‌ها هم به آن دسترسی ندارند به طبقه متصل که راه دسترسی به آن دارد اختصاص داد ، لکن این حق باید در قسمت مشاعات صورت مجلس تفکیکی و سند انتقال و سند مالکیت طبقه مزبور با قید این که مالک طبقه متصل به تراس حق احداث بنا و تغییر وضعیت را ندارد مرقوم گردد.

 

 


لینک کوتاه


نظرات کاربران

تعداد نظرات : 0

نظر خود را ثبت کنید